KAKO DO VETERINARJA

Danes bi spregovorila o tematiki, kako lastnik eksotične živali pravilno pride do veterinarja. Najbrž ni potrebno posebej razlagati, da eksotične živali res ne moreš peljati v vsako veterinarsko ambulanto. Veterinarji so po izobrazbi visoko usposobljeni strokovnjaki, a je njihovo znanje večinoma posvečeno “klasičnim” hišnim ljubljenčkom in domačim živalim. Res je pomembno, da se pred nakupom živali pozanimate tudi o najbližji veterinarski ambulanti za eksote. Še najlažje je v bistvu prebivalcem Ljubljane in okolice. Tam je teh ambulant namreč največ.

Pred leti sem za društvo Bioexo pripravila seznam ambulant, ki imajo zaposlene veterinarje, ki imajo izkušnje tudi z eksotičnimi živalmi. Sama se držim Šolske veterinarske ambulante na BIC GVŠ, najdlje obstaja pa ambulanta na Veterinarski fakulteti. Ta seznam si lahko ogledate na tejle povezavi: VETERINARSKE AMBULATE ZA EKSOTIČNE ŽIVALI. V kolikor imate izkušnje s še katero ambulanto, oziroma veterinarjem nas kontaktirajte!

KDAJ MORAMO NUJNO K VETERINARJU:

Kadar naša žival kaže kake bolezenske znake, kot so poškodbe, druge spremembe na koži, izcedki iz nosa ali ust. Neješčnost ali bruhanje, hujšanje, sprememba obarvanosti zaradi stresa in podobno. Vsaka bolezen se pokaže različno, lahko je najprej sprememba v vedenju živali, zato je pomembno, da živali opazujemo vsakodnevno. Z izkušnjami se bomo naučili razlikovati spremembe zaradi naravnih ciklov kot je levitev ali brumacija, od bolezenskih znakov.

TRANSPORT ŽIVALI Živali namestimo v primerno velike posode, na dno damo vpojno brisačo ali nekaj ustreznega substrata. Škatla mora biti zračna, vendar dobro zaprta, da preprečimo pobeg. Velikost škatle prilagodimo velikosti živali, vendar v njej ne sme biti utesnjena (npr. nekajmetrska kača). Posoda naj ima prozorne stene ali vsaj pokrov, da med prevozom lahko opazujemo počutje živali. Večina eksotičnih živali je tropskih in hladnokrvnih, med prevozom temperatura ne sme pasti pod 20°C oziroma narasti nad 30°C. Zelo uporabne so škatle iz stiropora za prevoz živali, poleti preprečuje pregrevanje, pozimi vanjo namestimo grelne blazinice in temperaturni senzor. Glavno vodilo pravi, da temperaturo prilagodimo biološki potrebi živali. Daljše poti je treba skrbno načrtovati, spremljati morebitne zastoje in med postanki škatle prezračiti.

ZLATO PRAVILO – bolje preprečevati kot zdraviti. Poskrbimo da so naše živali v pravilnih življenjskih razmerah in dobro oskrbovane.

Nika Leben